Afgeronde projecten

For Wis(h)dom heeft onderstaande projecten met veel plezier ondersteund. Het is geweldig om te zien dat mede door onze bijdrage deze projecten een stap verder zijn gekomen, maar ook nog steeds voortduren. Wij zullen de ontwikkelingen blijven volgen en hopen de resultaten te vernemen van de onderzoekers en ook via deze website kenbaar te maken.

Poep als medicijn voor buikpijn

Ongeveer 1 op de 5 schoolgaande kinderen heeft last van chronische buikpijn, met schoolverzuim als gevolg. De oorzaak is nog onvolledig begrepen, maar er wordt aangenomen dat er niet 1 maar meerdere factoren een rol spelen, waarbij er een complex samenspel is tussen genetische, psychosociale en lichamelijke factoren.

Opsporen van leverschade bij kinderen met obesitas

Obesitas op de kinderleeftijd komt steeds vaker voor. In Nederland zijn er momenteel 120.000 kinderen met obesitas. Obesitas geeft vaak gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd maar soms ook al kinderleeftijd. Een van de minder bekende gezondheidsproblemen bij obesitas is leververvetting. Deze aandoening kan al op jonge leeftijd optreden en in sommige gevallen al leiden tot ernstige leverschade op kinderleeftijd.

Belangrijke gezondheidswinst bij XLA door vroege opsporing en geoptimaliseerde behandeling
Hielprikscreening voor X-gebonden agammaglobulinemie

“Als het maar gezond is”, zeggen aanstaande ouders vaak. Maar wat als je kind altijd ziek is en de ene oorontsteking nog niet voorbij en de volgende koortsperiode al weer aanbreekt? Voor ouders van kinderen met de ernstige afweerstoornis XLA (X-gebonden agammaglobulinemie) is dit vaak werkelijkheid. XLA-Patiënten hebben een genetische defect in het BTK-gen, waardoor de B-celontwikkeling in het beenmerg verstoord is en zij geen B-cellen hebben. B-cellen zijn witte bloedcellen die antistoffen produceren. Door het gebrek aan antistoffen krijgen alle XLA-patiënten ernstige infecties. Als zij niet worden behandeld, overlijden zij aan hun ziekte. Heel soms wordt XLA bij de eerste infecte al vastgesteld, maar in de meeste gevallen gaan families door een onzekere, verdrietige periode, met ernstige infecties en chronische gezondheidsschade, veel ziekenhuisbezoeken en prikmomenten bij hun jonge kind. Er is behoefte aan een vroege opsporing van XLA om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. Het opnemen van XLA in de hielprikscreening bij pasgeborenen is een belangrijke stap.