Poep als medicijn voor buikpijn

Ongeveer 1 op de 5 schoolgaande kinderen heeft last van chronische buikpijn, met schoolverzuim als gevolg. De oorzaak is nog onvolledig begrepen, maar er wordt aangenomen dat er niet 1 maar meerdere factoren een rol spelen, waarbij er een complex samenspel is tussen genetische, psychosociale en lichamelijke factoren.

Onbegrepen oorzaak

Doordat de oorzaak nog onvolledig begrepen is, bestaat er een grote variëteit aan behandelingsmogelijkheden, waaronder medicijnen of een psychosociale behandeling. In de afgelopen jaren hebben wij aangetoond dat hypnotherapie een effectieve behandeling is voor een grote groep kinderen met buikpijn. Kinderen met ernstige buikpijn die echter niet goed reageren op eerdere behandelingen (medicatie of psychosociaal), krijgen de kans om een bijzondere, nieuwe behandeling te ondergaan, namelijk poeptransplantatie.







Biljoenen bacteriƫn

Onze darmen worden bewoond door biljoenen bacteriën. De meeste van deze bacteriën zijn goed, sommigen worden echter beschouwd als ‘indringers’. In de afgelopen jaren is ontdekt dat deze bacteriën een belangrijke rol spelen bij ziekte en gezondheid. In een gezonde darmflora leven de goede en de slechte bacteriën in perfecte harmonie met elkaar, en zorgen de goede bacteriën ervoor dat de slechte bacteriën geen plek krijgen op de darmwand om hun werk te doen. Als de darmflora verstoord raakt, komen er wél plekjes vrij op de darmwand voor de ‘indringers’. Deze kunnen er vervolgens voor zorgen dat hun gastheer, de mens, ziek wordt.

Onderzoekers zijn er de afgelopen jaren achter gekomen dat bij een aantal ziektebeelden inderdaad sprake is van een verstoorde darmflora. Zo ook bij kinderen en adolescenten met chronische buikpijn. Zij hebben een andere darmflora ten opzichte van hun gezonde leeftijdsgenoten.

Nieuwe mogelijkheden

De enorme ontwikkeling in de kennis over de darmflora heeft ook geleid tot het ontstaan van nieuwe therapeutische mogelijkheden, waaronder de poeptransplantatie. Bij deze behandeling wordt gezonde poep van een gezonde donor gegeven aan een patiënt die in zijn darm een ziekte heeft die wordt veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht van de bacteriën daar. De poep van de donor bevat de gezonde bacteriën en wordt als medicijn aan de patiënt gegeven. Dit gebeurt via een slangetje in de neus, waardoor de poep meteen in dunne darm terecht komt.

In het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam gaan Marc Benninga (kinderarts Maag- Darm- Leverziekten) en Judith Zeevenhooven (arts-onderzoeker) onderzoeken of het geven van poep als medicijn helpt tegen de klachten bij adolescenten met ernstige chronische buikpijn.

UPDATE okt. 2019!

Marc Benninga en Judith Zeevenhoven doen verslag van de eerste twee fasen van het onderzoek: het zorgvuldige proces van het werven van de donoren en de eerste behandelingen.

LEES DIT VERSLAG >

UPDATE nov. 2022!

Het onderzoek is afgerond. In april 2023 worden de eindresultaten verwacht en zal duidelijk zijn wat het effect van een poeptransplantatie kan zijn.

LEES MEER >