De standaardbehandeling is momenteel het plaatsen van een ballonnetje in het onderste deel van de slokdarm, ook wel een ballondilatatie genoemd. Door het ballonnetje op te blazen rekt de spier op en is er weer een doorgang naar de maag. Deze kijkoperatie is in 45-50% van de gevallen effectief en het resultaat is vaak van korte duur. Kinderen met de slokdarm-achalasie ondergaan deze behandeling vaak meerder keren
Een andere behandeling, met kans op 80% succes, is een operatie waarbij de spier in onderste deel van de slokdarm wordt ingesneden en daardoor minder verkrampt: de Hellers-myotomie. Helaas geeft deze operatie veel complicaties en een lange ziekenhuisopname
Er is een nieuwe behandeling ontwikkeld die de voordelen van de beide behandelingen combineert. Met een kijkoperatie wordt de spier in het onderste deel van de slokdarm ingesneden, waardoor deze minder verkrampt. Deze POEM-behandeling is succesvol bij volwassenen. De onderzoekers denken dat ook kinderen met deze behandeling voor lange tijd van hun klachten af zijn.
In dit onderzoek vergelijken de onderzoekers bij kinderen met slokdarm-achalasie de effectiviteit van maximaal drie ballondilataties met de POEM-behandeling. De kinderen die meedoen worden tot een jaar na de behandelingen gevolgd. Dan wordt het resultaat bekeken. De onderzoekers verwachten dat de resultaten artsen helpen in de toekomst een beter advies over de behandelkeuze te kunnen geven.
Omdat slokdarm-achalasie zo zeldzaam is, doen aan dit onderzoek 15 ziekenhuizen uit Europa, Australië en de Verenigde Staten mee.
Dit onderzoek laat zien wat de beste behandeling is voor kinderen met slokdarm-achalasie. Het effect van de verschillende behandelingen wordt duidelijk, waardoor de arts samen met de ouders van het kind een betere keuze kan maken voor de behandeling. Hopelijk zorgt dit voor minder onrust en onzekerheid bij de ouders.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderstaande onderzoeksteam onder leiding van dr. Michiel van Wijk, Kinder -MDL arts in het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC.
LEES DIT INTERVIEW MET MICHIEL VAN WIJK
Onderzoeksteam (Nederland):
drs. Carlijn Mussies; PhD kandidaat Kinder-MDL, Amsterdam UMC, Amsterdam
dr. M. P. Michiel van Wijk; hoofdonderzoeker, Kinder-MDL arts; Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC, Amsterdam
prof dr. M.A. Benninga, Kinder-MDL arts; Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC, Amsterdam
prof dr. P. Fockens, MDL arts, Amsterdam UMC, Amsterdam mw. drs. B. Bastiaansen, MDL arts, Amsterdam UMC, Amsterdam
prof dr. A. Bredenoord, MDL arts, Amsterdam UMC, Amsterdam