Update project: Snelle diagnose van sepsis bij couveuse kinderen

01-09-2022 - Vanaf juli 2021 is For Wis(h)dom gestart met de ondersteuning van dit project dat tot doel heeft bloedvergiftiging (sepsis) bij pasgeborene sneller te kunnen opsporen. Onlangs ontvingen wij het voortgangsverslag van het onderzoeksteam van het Amsterdam UMC waarin zij aangegeven dat zij recentelijk de eerste data geanalyseerd hebben met behulp van een nieuwe moleculaire techniek, IS-pro genaamd, met zeer veelbelovende resultaten. Met deze IS-pro methode lijkt het mogelijk om neonatale sepsis al binnen 6 uur na geboorte te diagnosticeren, vergeleken met de 48-72 uur voordat de huidige bloedkweek uitslag bekend is.

Voortgang

Doel van dit door For Wis9h)dom ondersteunde project is om de diagnose bloedvergiftiging (sepsis) bij pasgeborenen sneller te kunnen stellen. Sepsis is de belangrijkste doodsoorzaak bij couveusekinderen en tot op heden kan de diagnose alleen met een bloedkweek worden gesteld; nadeel van deze techniek is dat de uitslag hiervan pas na 2-3 dagen bekend is. Recentelijk hebben wij de eerste data van dit project geanalyseerd waarbij wij gekeken hebben of het vaststellen van de diagnoses sepsis sneller en betrouwbaar mogelijk is met behulp van een nieuwe techniek, IS-pro genaamd. IS-pro is een moleculaire kweektechniek, die de aanwezigheid van bacterieel DNA in een bloed sample kan aantonen. Deze techniek geeft veel sneller een uitslag, namelijk al binnen 6 uur, vergeleken met de huidige bloedkweek die nu gebruikt wordt, waarbij het tot 72 uur kan duren voordat de uitslag bekend is.
De eerste resultaten naar deze moleculaire kweektechniek zijn veelbelovend. In vrijwel alle gevallen kwam de uitslag van de IS-pro overeen met de uitslag van de normale bloedkweek. Tevens werden bacteriën gevonden met de IS-pro die gemist waren met de normale bloedkweek. Met deze IS-pro methode lijkt het dus mogelijk om neonatale sepsis al binnen 6 uur aan te tonen dan wel uit te sluiten.

Daarnaast hebben de onderzoekers onderzocht of ze aan de hand van een nieuwe biomarker in het bloed, presepsin genaamd, pasgeborenen met sepsis eerder konden diagnosticeren. Presepsin is een stofje in het bloed dat direct vrij komt bij een bacteriële infectie, zoals sepsis. Bij te vroeg geboren baby’s konden we aan de hand van deze biomarker al direct na de geboorte zeggen welke kinderen wel sepsis hadden en welke kinderen niet. Bij baby’s die geboren werden na een voldragen zwangerschap konden de onderzoekers op basis van presepsin minder goed onderscheid maken tussen pasgeborenen met en zonder sepsis.

Met deze nieuwe techniek en biomarker kunnen pasgeborenen die daadwerkelijk sepsis hebben mogelijk veel sneller al gericht met de juiste antibiotica worden behandeld. Daarnaast kunnen de vele kinderen die jaarlijks verdacht worden van sepsis maar uiteindelijk een negatieve bloedkweek (en dus geen sepsis) hebben veel sneller opgespoord worden. Deze kinderen worden momenteel nog 2-3 dagen onterecht opgenomen voor een behandeling met antibiotica. Door snelle opsporing aan de hand van de onderzochte methoden kunnen we deze kinderen een opname van enkele dagen en antibiotica blootstelling besparen. Minder lange opnames zal een flink kosten sparend effect hebben. Tevens worden bijwerkingen van antibiotica, zoals schade aan de darmflora en een verhoogd risico op lange termijn complicaties als astma, eczeem en overgewicht, hiermee ook voorkomen.

Omdat de potentie van de onderzochte technieken zo groot is, zijn de onderzoekers bezig om een landelijke vervolgstudie op te zetten. Het doel hiervan is om in een grotere groep de potentie van deze technieken te bevestigen en toe te werken naar implementatie van deze techniek in de klinische dagelijkse praktijk.