De onderzoekers willen beter begrijpen waarom kinderen met deze syndromen problemen hebben met hun gewicht en bewegen. Door verschillende metingen te doen, hopen ze aanknopingspunten te vinden voor betere voedings- en bewegingsadviezen. Deze adviezen helpen kinderen met het Angelman syndroom en Dup15q syndroom, maar zijn ook bruikbaar bij kinderen met andere zeldzame syndromen.
Dit is het eerste onderzoek waarin uitgebreid aandacht is voor de relatie tussen voeding, stofwisseling en beweging bij kinderen met het Angelman syndroom en Dup15q syndroom. De onderzoekers uit het Kinderhersenlab in het Erasmus MC / Sophia Kinderziekenhuis gebruiken innovatieve technologieën. Denk aan een loopanalyse op een drukgevoelige loopmat, en het meten van de stofwisseling door middel van in- en uitademing. Ook bestuderen onderzoekers de rol van hormonen bij gewicht en groei. Tot nu toe was daarvoor weinig aandacht in onderzoek naar deze syndromen.
Ouders en kinderen krijgen een voedingsrapport met adviezen van een diëtist en een fysiotherapeut geeft hen bewegingsadviezen. Met deze persoonlijke en bruikbare adviezen kan de kwaliteit van leven van deze kinderen en hun ouders direct verbeteren.
Het onderzoek vindt plaats in het Kinderhersenlab van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het multidisciplinaire onderzoeksteam bestaat onder andere uit: Dr. Karen Bindels-de Heus (kindergeneeskunde), Dr. Marie-Claire de Wit (kinderneurologie), Laurentine Kamminga-van Westen (fysiotherapie), Philine Affourtit (diëtetiek), Myrna Heijdenrijk (kinderrevalidatie) en Linda van de Berg (sportgeneeskunde).
For Wis(h)dom ondersteunt dit onderzoek samen met de stichting Per Pugnam, Quod Ames voor 2 jaar.