Vaak is het voor ouders best een drempel om met hun kind mee te doen aan onderzoek en daarvoor regelmatig het ziekenhuis te bezoeken. De Sophia-onderzoeksbus maakt meedoen een stuk eenvoudiger en drempelverlagend. Onderzoekers rijden de bus naar het huisadres van de deelnemende kinderen toe. In de bus vinden de benodigde onderzoeken plaats.
De For Wis(h)dom Foundation maakt het mogelijk dat de bus tot eind 2024 kan worden gebruikt door onderzoekers.
Ouders geven aan dat dankzij de Sophia-onderzoeksbus meedoen aan wetenschappelijk onderzoek een stuk eenvoudiger is. De bus staat vlakbij huis geparkeerd in de veilige omgeving van het kind. Meedoen is op deze manier een leuke beleving voor hun kind en veel rustiger dan wanneer zij hiervoor het ziekenhuis bezoeken. Ook is hierdoor de bereidheid van ouders om met hun kind aan onderzoek mee te doen veel groter. En dat is goed nieuws! Want onderzoek naar zeldzame ziekten bij kinderen is belangrijk om de kwaliteit van leven en behandeling te verbeteren!
Ook de onderzoekers ervaren dat de Sophia-onderzoeksbus echt een uitkomst is.
Judith ten Barge, onderzoeker van de afdeling neonatologie, doet onderzoek naar de pijnbeleving bij kinderen met necrotiserende enterocolitis (zeer ernstige darmontsteking): “Dankzij de Sophia-onderzoeksbus kunnen kinderen en hun ouders laagdrempelig meedoen aan onderzoek, doordat ze niet naar het ziekenhuis hoeven te reizen. Zeker voor kinderen die wat verder weg wonen maakt dit deelname een stuk makkelijker. Maar naast dit praktische voordeel vinden kinderen de bus ook gewoon heel leuk!”
RTV Rijnmond bezocht de Sophia-onderzoeksbus en maakte een kort nieuwsitem waarin kinderen en hun ouders maar ook de onderzoekers aangeven waarom de bus zo’n mooi initiatief is. Bekijk hier het RTV-filmpje.
Beeldverslag met dank aan RTV Rijnmond.